Συνταγές

Σπιτικές κυπριακές πιτούλες

Σπιτικές κυπριακές πίτες

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά: 

400 γρ. αλεύρι μαλακό ολικής άλεσης ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. μέλι 

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο 

240 ml περίπου χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε ένα φλιτζάνι από το νερό και προσθέτουμε τη μαγιά και το μέλι. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το μέλι και η μαγιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη μέχρινα ενεργοποιηθεί η μαγιά,για περίπου5-10 λεπτά(όταν είναι έτοιμο θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια). 
  2. Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε με τον γάντζο και ρίχνουμε τη μαγιά.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό (μπορεί να μην το «τραβήξει» όλο και να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το νερό). Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
  4. Σταματάτε το μίξερ, βάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας μας και ζυμώνουμε ακόμα 2-3 λεπτά. Το ανοίγουμε με την παλάμη, το ξαναμαζεύουμε και ζυμώνουμε. Με τα τραβήγματα τεντώνουμε το ζυμάρι και αυτό βοηθά να «ανοίξει» η γλουτένη και να δεθούν τα συστατικά του αλευριού.
  5. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, την οποία πλάθουμε σε μπάλα. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες  να φουσκώσει η ζύμη.
  6. Μετά βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και την πλάθουμε σε μπαστουνάκι. Την κόβουμε σε 6-8 ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα–ένα τα κομμάτια, τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα βάζοντας την ενωμένη ζύμη προς τα κάτω. Ακουμπάμε το μικρότερο μπαλάκι σε μία ξύλινη επιφάνεια και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα. 
  7. Τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε οβάλ σχήμα, όπως είναι η κυπριακή πίτα. Τις βάζουμε πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και τις σκεπάζουμε για 15 λεπτά. 
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 240°C και βάζουμε στις σχάρες 2 λαμαρίνες. Πρέπει να ζεσταθούν και αυτές καλά πριν βάλουμε τις πίτες.
  9. Μοιράζουμε τις πίτες πάνω στις καυτές λαμαρίνες και ψήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Προσέχουμε μην τις ροδίσουμε πολύ γιατί σκληραίνουν. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τις πίτες στη μέση και τις γεμίζουμε με ό,τι θέλουμε π.χ. λαχανικά, μανιτάρια, τυρί, ομελέτα κ.α.