Pancakes με αλεύρι ζέας ολικής
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 ,5 κούπα αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως
1/2 κούπα πίτουρο ζέας
2 κούπες ξυνόγαλα
2 αυγά βιολογικά
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα:
σιρόπι σφενδάμου
καρύδια
τριμμένο λιναρόσπορο
φρούτα της αρέσκειά σας (π.χ. μπανάνες, μήλο, φράουλες, ακτινίδιο)
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ.
Σημείωση: Το αλεύρι το προσθέτουμε στο τέλος λίγο λίγο για να μη σβολιάσει ο χυλός. - Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Είτε είναι αντικολλητικό είτε όχι προσθέτουμε μισή κουταλιά του γλυκού λάδι ή βούτυρο και αλείφουμε καλά την επιφάνειά του με μία χαρτοπετσέτα.
- Προσθέτουμε με μία κουτάλα το μείγμα στο τηγάνι χωρίς να απλώσουμε το μείγμα όπως θα κάναμε στις κρέπες και φροντίζουμε να μη ρίξουμε πολύ ποσότητα ώστε να μη φτάσει στις άκρες του τηγανιού.
- Αν προσέξουμε την επιφάνεια του pancake θα ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες από πάνωκαθώς ψήνεται. Όταν θα είναι έτοιμο η επιφάνεια δεν θα γυαλίζει και με μία σπάτουλα το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε για ένα λεπτό ακριβώς.
- Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Σερβίρουμε τα pancakes και πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένο λιναρόσπορο, καρύδια, φρούτα και σιρόπι σφενδάμου. Καλή απόλαυση!