Πρωινά, Συνταγές

Γκρανόλα με νιφάδες ζέας και πίτουρο ζέας

Γκρανόλα με νιφάδες και πίτουρο ζέας

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Συστατικά:

2 κ.σ. λιναρόσπορος

5 κ.σ. νερό

1 & ½ φλιτζάνι νιφάδες ζέας 

½ φλ. πίτουρο ζέας 

1 /2 φλ. νιφάδες καρύδας (ινδοκάρυδο) 

1/2 φλ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

1/2 φλ. κομμάτια καρυδιού

1 κ.σ. κανέλα

1/2 κ.γ. αλάτι

1/3 φλ. ελαιόλαδο 

2-3 κ.σ. μέλι 

2 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

1/2 φλ. αποξηραμένα κράνμπερι

ξύσμα πορτοκαλιού

δάκρυα κουβερτούρας 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάζουμε τη βρώμη, τον αλεσμένο λιναρόσπορο, τις νιφάδες καρύδας, το πίτουρο βρώμης,τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ τώρα τοποθετούμε  το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι (καλό είναι να το έχουμε ζεστάνει λίγο).
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μεγάλο μπολ με τα στεγνά υλικά (εκτός από τα κράνμπερι και την σοκολάτα).
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά καλά και να ενωθούν.
  6. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της γκρανόλας στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο.
  7. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά (ελέγχουμε την θερμοκρασία) και στη συνέχεια αφαιρούμε την γκρανόλα από το φούρνο και την σπάζουμε σε μεγάλα κομμάτια αφού την αφήσουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε τα κράνμπερι, τα δάκρυα σοκολάτας και έξτρα ινδοκάρυδο.

Σερβίρουμε με κεφίρ ή γιαούρτι.