Συνταγές

Ψωμί ολικής άλεσης με σκληρό αλεύρι

Ψωμί ολικής άλεσης με σκληρό αλεύρι

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Yλικά:
400 γρ. αλεύρι σκληρό ολικής άλεσης
230 γρ. χλιαρό νερό
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μέλι
2 & 1/2 κ.γ. μαγιά στιγμής
1 & 1/5 κ.γ. αλάτι


Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 12λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
2. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1.30 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Μόλις διπλασιαστεί, αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο, πλάθουμε το ψωμί σε μακρόστενη μορφή και το βάζουμε σε μια λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα 10×30 εκ.
4. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 20′-30′.
5. Αφού φουσκώσει καλά, χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τρεις γραμμές και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 210 βαθμούς για περίπου 35′-40′.