Ψωμί ντίνκελ ολικής με ξηρό κόλιανδρο

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Μοναδική συνταγή με χωριάτικο ψωμί με αλεύρι ντίνκελ, που είναι ένας θησαυρός για όσους θέλουν να τρέφονται σωστά και ισορροπημένα! Ένα ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κατάλληλο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Θρεπτικό και δυναμωτικό.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
20 γρ. μαγιά νωπή (ή 10 γρ. ξηρή)
20 γρ. θαλασσινό αλάτι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
670 γρ. νερό
Κόλιαντρο τριμμένο (προαιρετικό)
tip: συμπληρώστε με κόλιαντρο για άρωμα, του πάει πολύ!
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη μαγιά, το μέλι και ελάχιστο από το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε στο ζύμωμα. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 περίπου. Είναι έτοιμη μόλις έχει βγάλει φουσκάλες.
- Σε μία μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ με το σπασμένο κόλιανδρο και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Προσθέτουμε την μισή ποσότητα νερού και ζυμώνουμε για ένα λεπτό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μορφή φραντζόλας και τα τοποθετούμε σε λαδωμένες φόρμες του κέικ.
- Αφήνουμε τις φόρμες να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένες για 30-40 λεπτά.
- Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 210 ˚C.