Πρωινό ευεξίας με πτισάνη (χυλός κριθαριού)

Ένα θρεπτικό και δυναμωτικό πρωινό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, ειδικά αν γυμνάζεστε.
Το βιολογικό προϊόν Πτισάνη του αγροκτήματος προέρχεται από μία πολύ παλιά, αβελτίωτη τοπική ποικιλία κριθαριού, που διασώζεται και καλλιεργείται στο αγρόκτημα Αντωνόπουλου. Η ποικιλία αυτή, γνωστή ως PTISANI, είναι καταχωρημένη στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σιτηρών, με το αγρόκτημα να είναι ο επίσημος διατηρητής της.
Η Πτισάνη ξεχωρίζει για την εξαιρετική διατροφική της αξία και την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά. Αυτή η υγιεινή συνταγή, που συνδυάζει αυτή τη μοναδική ποικιλία κριθαριού με λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, β-γλυκάνες, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και ενισχύουν τη γενικότερη υγεία. Είναι ιδιαίτερα φιλική για το πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα (ιδίως τις κρύες μέρες του χειμώνα), καθώς τα έλαια του λιναρόσπορου και η “κόλλα” του σπόρου πτισάνης, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, δρουν μαλακτικά και είναι πλούσια σε συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Υλικά:
Για το μούλιασμα:
3 κ.σ. πτισάνη
2 ποτήρια βραστό νερό
Για τον χυλό:
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μέλι
1/2 κούπα σκόνη αμυγδάλου (αμύγδαλα αλεσμένα στο μπλέντερ)
2 κ.σ. λιναρόσπορο
ανάμικτους ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή σύκα, χουρμάδες Κανέλα για το σερβίρισμα
Oδηγίες:
- Αποβραδίς βάζουμε σε μία κατσαρόλα 3 κ.σ. πτισάνη (αφού την έχουμε ξεπλύνει καλά με νερό) και 2 ποτήρια βραστό νερό, την κλείνουμε και αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσει η πτισάνη.
- Το πρωί ρίχνουμε 1 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. σκόνη αμυγδάλου, τον χυμό πορτοκαλιού, λιναρόσπορο, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή σύκα), ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
- Στο τέλος ρίχνουμε 1 κ.σ. κορνφλάουερ αραιωμένο σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να πήξει σαν κρέμα.
- Σερβίρουμε με σκόνη κανέλας και επιπλέον σκόνη αμυγδάλου και φρούτα.