ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ

Η κατανάλωση ψωμιού είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας και παχαίνει, γι’ αυτό το λόγο το αποκλείω από τη διατροφή μου.
O παραπάνω ισχυρισμός είναι Mύθος διότι…
Η επιλογή και η κατανάλωση ενός υγιεινού και θρεπτικού ψωμιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής.
Τέτοια ψωμιά είναι αυτά που παρασκευάζουμε εμείς στο σπίτι μας (ή αγοράζουμε από παραγωγούς που εμπιστευόμαστε).
Προέρχονται από βιολογικό αλεύρι το οποίο προτιμάμε να είναι περιέχουν υψηλότερης αξίας θρεπτικά συστατικά για να περιέχει όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες του σπόρου.
Επίσης επιλέγουμε αλεύρι το οποίο προέρχεται από γηγενείς τοπικές ποικιλίες δημητριακών οι οποίες είναι απόλυτα συμβατές με τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεργάζονται άριστα με το πεπτικό σύστημα (αποφυγή φουσκώματος, δυσκοιλιότητας κ.α.)
Τέτοιες επιλογές είναι το αλεύρι ζέας ολικής, αλεύρι ντίνκελ ολικής, αλεύρι πολύσπορο, αλεύρι μαλακό ολικής, αλεύρι κριθαριού, φαγόπυρου κ.α.
Ένα ψωμί με τις παραπάνω προδιαγραφές είναι απαραίτητο να εμπεριέχεται στο καθημερινό διαιτολόγιο καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προσφέρει θρέψη και είναι υψηλού κορεσμού, δηλαδή μικρή κατανάλωσήτου μας χορταίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση λευκού ψωμιού του εμπορίου καθώς είναι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και φτωχό σε θρεπτική αξία. Είναι γνωστό ότι τα τυποποιημένα λευκά ψωμιά περιέχουν πληθώρα χημικών συστατικών και πρόσθετων (διογκωτικά, συντηρητικά, βελτιωτικά, λευκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, ζάχαρη κ.α.) που διαταράσσουν το εντερικό μικροβίωμα και τη συνολική υγεία.
Σας προτείνουμε κάποιες συνταγές για το πώς μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας υγιεινό ψωμί στο σπίτι. Τα παρακάτω ψωμιά είναι πλούσια σε φαινόλες (οι συνταγές που περιέχουν αλεύρι ζέας, κριθαριού και σίκαλης), φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επίσης είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και συνεπώς κατάλληλα για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Ψωμί με αλεύρι ζέας και ντίνκελ ολικής
Ψωμί ζέας ολικής με προζύμι ζέας
Ψωμί ντίνκελ ολικής με ξηρό κόλιαντρο
Ψωμί με αλεύρι κριθαριού και ντίνκελ ολικής
Εύη Αντωνοπούλου
Γεωπόνος, Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων
MSc Κλινική Διαιτολογία & Διατροφολογία