Ψωμιά, Συνταγές

Λαδόψωμα με αρωματικά

Λαδόψωμα με αρωματικά

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

830 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο

16 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)

400 ml νερό, χλιαρό 

10 γρ. θαλασσινό αλάτι 

150 γρ. ελαιόλαδο 

1 κουταλιά της σούπας αρωματικά όπως: θυμάρι ξερό ή ρίγανη ή θρούμπι ή μείγμα Zaatar.

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει καιτο αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (να κάνει φουσκάλες).
  2. Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. 
  3. Ζυμώνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (χέρια ή μίξερ) μέχρι να πάρουμε μία ωραία εύπλαστη και λεία ζύμη με σχετικά λιπαρή υφή μιας και περιέχει ελαιόλαδο.
  4. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ζυμώνουμε 2 καρβελάκια και είτε τα αφήνουμε στην άκρη είτε τα βάζουμε σε φόρμες, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα. 
  5. Έπειτα έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  6. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε ιδανικά να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα για να μην μας ιδρώσουν.