Λαδόψωμα με αρωματικά
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
830 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
16 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
400 ml νερό, χλιαρό
10 γρ. θαλασσινό αλάτι
150 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αρωματικά όπως: θυμάρι ξερό ή ρίγανη ή θρούμπι ή μείγμα Zaatar.
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει καιτο αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (να κάνει φουσκάλες).
- Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (χέρια ή μίξερ) μέχρι να πάρουμε μία ωραία εύπλαστη και λεία ζύμη με σχετικά λιπαρή υφή μιας και περιέχει ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ζυμώνουμε 2 καρβελάκια και είτε τα αφήνουμε στην άκρη είτε τα βάζουμε σε φόρμες, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Έπειτα έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε ιδανικά να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα για να μην μας ιδρώσουν.