Συνταγές

Πάστα Φλώρα

Πάστα Φλώρα

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή 

Υλικά για την ζύμη σαμπλέ: 

200 γρ. βούτυρο κατσικίσιο 

370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. άχνη ζάχαρη 

1 αυγό (χωρισμένο σε ασπράδι και κρόκο)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

450–500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας 

Εκτέλεση:

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα με μαρμελάδα, ξεκινάμε μαλακώνοντας το βούτυρο, αφήνοντας το σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά,  κομμένο σε κύβους. Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη (αφήνουμε στην άκρη 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι). Προσθέτουμε στο μπολ το μπέικιν πάουντερ και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο, τον κρόκο του αυγού, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ή στο μίξερ με το φτερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να γίνει λεία και απαλή. Δεν δουλεύουμε υπερβολικά τη ζύμη.
  2. Μπορούμε να φτιάξουμε είτε μία τάρτα με μαρμελάδα, είτε μεμονωμένες μικρές τάρτες, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους δίσκους.
  3. Για να φτιάξουμε μία τάρτα μαρμελάδας χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Χρησιμοποιούμε το ένα μισό για να σχηματίσουμε τον πάτο της τάρτας. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού για τάρτα (διαμέτρου 30 εκ.). Πασπαλίζουμε με αλεύρι μία επιφάνεια εργασίας και έναν πλάστη. Ανοίγουμε τη μισή ζύμη για να χωρέσει στον πάτο της ταρτιέρας, περίπου πάχος 1 cm. Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και στη συνέχεια την ξετυλίγουμε στον πάτο της ταρτιέρας και απλώνουμε τη ζύμη, σπρώχνοντάς την σε όλες τις πλευρές και κόβοντας την υπόλοιπη ζύμη που περισσεύει στα τοιχώματα. Εάν η ζύμη σκιστεί ή σπάσει, απλώς την μπαλώνουμε.
  4. Ανοίγουμε περίπου το 1/3 της υπόλοιπης ζύμης για να φτιάξουμε μία λωρίδα (πλάτους ενός δακτύλου).
  5. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα πάνω από τη βάση. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτές λωρίδες, αλείφουμε με ασπράδι αυγού και διακοσμούμε την τάρτα, βάζοντάς τες σε σχάρα, όπως φαίνεται στην εικόνα.
  6. Ψήνουμε την τάρτα μαρμελάδας σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρουμε, ώστε να πήξει η μαρμελάδα.
Back to list