Συνταγές

Πίτσα με αλεύρι ολικής άλεσης, σάλτσα, βασιλικό, φέτα, κάπαρη και ελιές

pitsa me alevri olikis alesis

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά (για 2 πίτσες):

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό

1 φακελάκι μαγιά (9 γρ.)

1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο 

1 κ.γ. μέλι 

1 κ.γ. ανθό αλατιού

30 ml βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

300 ml χλιαρό νερό

Για τη σάλτσα ντομάτας:

1 συσκευασία πλήρη τοματοπολτό 

1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. μέλι 

1 κ.σ. ρίγανη

1 ματσάκι βασιλικό

αλάτι

πιπέρι

Για την πίτσα:

γραβιέρα ή κίτρινο φυτικό τυρί κατά βούληση 

φέτα

κάπαρη

ελιές

κρεμμύδι σε λεπτές φέτες κατά βούληση

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

  1. Βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και 1/3 από το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η μαγιά (περίπου 10 λεπτά). Όταν βγάλει φουσκάλες είναι έτοιμη.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
  3. Κόβουμε το ζυμάρι στη μέση και τοποθετούμε τα δυο πλέον ζυμάρια σε αλευρωμένο ταψί  στους 60°C για 15 λεπτά ώστε να φουσκώσουν. Πολύ σημαντικό να βάλουμε κάτω από τις ζύμες, σε πιο χαμηλή σχάρα, ένα ταψάκι με καυτό νερό για να διατηρήσει την υγρασία του φούρνου.
  4. Βγάζουμε από τον φούρνο και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας, προσθέτοντας τον κοπανισμένο λιναρόσπορο και ζυμώνοντας λίγο ακόμα ώστε να ενσωματωθεί στο ζυμάρι. Δίνουμε το σχήμα της πίτσας που επιθυμούμε βοηθώντας το με ελάχιστο καλαμποκάλευρο. Αν θέλουμε η ζύμη να γίνει πολύ λεπτή, χρησιμοποιούμε έναν πλάστη για να ανοίξουμε τη ζύμη περισσότερο.
  5. Μόλις έχουμε δώσει το επιθυμητό σχήμα και πάχος, επανατοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε μόνο του το ζυμάρι για 4-5 λεπτά σε αέρα στους 250°C.

Για τη σάλτσα ντομάτας:

1.  Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

2.  Ρίχνουμε τον τοματοπολτόστην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μέλι και το μισό βασιλικό ψιλοκομμένο.

3. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά και να απομείνει μια πηχτή σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτετε τον υπόλοιπο βασιλικό.

Για τη συναρμολόγηση: 

  1. Αφού βγάλουμε την πίτσα από τον φούρνο απλώνουμε περιμετρικά τη σάλτσα ντομάτας, το μισό κίτρινο τυρί που θα επιλέξουμε, τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και την φέτα. 
  2. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 250 βαθμούς για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Back to list