Συνταγές

Αφράτο σπιτικό ψωμί ολικής με μαλακό αλεύρι

Σπιτικό ψωμί ολικής με μαλακό αλεύρι

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή


Υλικά:

500 γρ. αλεύρι μαλακό ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξερή μαγιά
250 ml περίπου χλιαρό νερό ήκαι λίγο παραπάνω, όσο χρειαστεί μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα ήτα χέρια μας
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό


Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ τη μαγιά, το μέλι, το μισό νερό (χλιαρό) και 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το νερό, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά.Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
3. Την ζυμώνουμε άλλα 1-2 λεπτά και την χωρίζουμε στα δύο. Πλάθουμε με τα χέρια μας δύο φραντζόλες και τις τοποθετούμε σε ταψί φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα (προαιρετικά).
4. Σκεπάζουμε από πάνω με μία πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 1 ώρα.
5. Βρέχουμε τις φραντζόλες ελαφρώς με τα δάκτυλα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά. Αν μας αρέσει η πολύ τραγανή κόρα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C τα τελευταία 5-7 λεπτά.