Συνταγές

Λαγάνα με αλεύρι ζέας ολικής και αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Λαγάνα με αλεύρι ζέας ολικής και αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι ζέας ολικής
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. μέλι
1/2 κ.σ. αλάτι
1 /1/2 φλ. χλιαρό νερό η όσο σας πάρει μέχρι να γίνει εύπλαστη η ζύμη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
σουσάμι


για την επικάλυψη :
1 κ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή μέλι
2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση :

1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ την μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό. Αφήστε για 5-10 λεπτά στην άκρη. Μετά από 10 περίπου λεπτά η μαγιά θα πρέπει να έχει φουσκάλες. Αν δεν έχει σημαίνει πως δεν έχει ενεργοποιηθεί και καλό θα είναι να ξανά κάνετε την ίδια διαδικασία από την αρχή.

2. Ρίξτε τα 2 άλευρα μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο στο κάδο του μίξερ βάλτε στο γάντζο και φέρτε μερικές στροφές τα υλικά και μετά προσθέστε το μείγμα της μαγιάς.

3. Ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει. Προσθέστε με προσοχή και λίγο αλεύρι αν νιώθετε ότι σας κολλάει. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με μεμβράνη και μια πετσέτα και βάλτε σε ζεστό μέρος. Αφήστε για 1 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.

4. Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα την λαμαρίνα του φούρνου σας Βάλτε τη ζύμη μέσα σ αυτή και απλώστε την με τα χέρια σας στο μέγεθος που σας αρέσει απλά είναι απαραίτητο να καλύψετε όλο το ταψί με την ζύμη.


5. Ανακατέψτε την μαρμελάδα ή το μέλι με το νερό και αλείψτε την επιφάνεια. Πρέπει να γνωρίζετε πω η λαγάνα στον φούρνο δεν φουσκώνει. Πασπαλίστε τώρα με σουσάμι και σκεπάστε ξανά με μεμβράνη τροφίμων και με μια πετσέτα καθαρή. Αφήστε για ακόμα 30-40 λεπτά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα.


6. Μόλις περάσει η ώρα κάντε με τα δάχτυλά σας σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας μικρές λακουβίτσες. Ψήστε για 20-25 λεπτά.

Σε περίπτωση που κάνετε την λαγάνα πιο λεπτή θέλει λιγότερο χρόνο, οπότε κάπου εκεί στα 10 λεπτά καλό είναι να την τσεκάρετε σε τι βαθμό ψησίματος είναι . Αφήστε την 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί και καλή σας απόλαυση .