Μαγειρευτά με πλιγούρι/σπόρους, Συνταγές

Κοτόπουλο λεμονάτο με πλιγούρι

κοτόπουλο λεμονάτο με πλιγούρι

 

Συνταγή από τον Σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά για το κοτόπουλο:

1 μέτριο κοτόπουλο (σε μερίδες)

1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)

Μερικές πράσινες ελιές ξαλμυρισμένες (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)

½ ποτηράκι λευκό κρασί

Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 

Λίγο χοντροσπασμένο κόλιανδρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Υλικά για το πλιγούρι:

Βούτυρο κατσικίσιο 

300  γρ. πλιγούρι σίτου

600 ml ζωμό κοτόπουλου (καυτό)

Αλάτι και πιπέρι

½ ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής:

Για το πλιγούρι  :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κατσικίσιο βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρώς για περίπου ένα λεπτό το πλιγούρι σε μέτρια φωτιά για να μην μας καεί το βούτυρο. Προσθέτουμε το νερό ή τον καυτό ζωμό καυτό και με το που πάρει βράση αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το κατεβάζουμε από την φωτιά αφήνοντας το για μισή ώρα χωρίς να ξεσκεπάσουμε την κατσαρόλα μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι.

Για το κοτόπουλο : 

Σωτάρουμε από όλες τις πλευρές το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τις σκελίδες σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και βάζουμε νερό ή ζωμό κότας ίσα ίσα να καλύπτει το κοτόπουλο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για περίπου 30- 40 λεπτά και μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τις ελιές και  αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω στο αρωματικό μας πλιγούρι με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.