Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 συσκευασία πέννες ζέας ολικής
2 μεγάλα κολοκύθια
1 μέτρια μελιτζάνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
100 γρ. γραβιέρα
100 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί
200 γρ. μοτσαρέλα με κεφαλοτύρι ανακατεμένα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο ζωμό από τις πέννες
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό aldente, να κρατάνε στο δόντι. Όταν σουρώσουμε τις πένες αφήνουμε λίγο από το ζωμό σε ένα ποτήρι.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε στικ ζουλιέν ή σε ζαράκια.
- Τα απλώνουμε σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σκορδόλαδο. Ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στον αέρα.
- Ενώνουμε τις πένες με τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά (αφήνουμε επιπλέον γραβιέρα για το τελείωμα).
- Αραιώνουμε το γιαούρτι με λίγο από το ζωμό των ζυμαρικών ώστε να πάρουμε έναν ωραίο χυλό. Τον περιχύνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Στρώνουμε το μίγμα σε ένα ταψί ή πυρέξ ή μία γάστρα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
- Ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό μας.Το σερβίρουμε ζεστό!