Πίτες, Συνταγές

Μανιταρόπιτα με αλεύρι ζέας ολικής

Μανιταρόπιτα

 

Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για το φύλλο: 

750 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης 

50γρ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι λευκό 

1 κ.γ. αλάτι

περίπου 340-360 γρ. χλιαρό νερό

αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για την γέμιση με τα μανιτάρια: 

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο 

350 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε κάθετες φέτες

2 κόκκινες πιπεριές

1-2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο), ψιλοκομμένα

300 γρ. γραβιέρα,τριμμένη

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο 

ελαιόλαδο

κλαδάκια θυμαριού

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το φύλλο:            

1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και τελευταίο το νερό.

2. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, μέσα στα υγρά με κυκλικές κινήσεις.

3. Όταν σχηματιστεί μία μπάλα και η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, ζυμώνουμε τη ζύμη στο πάγκο. 

4. Όταν η ζύμη είναι μαλακή, εύπλαστη και αφράτη και δεν κολλάει είναι έτοιμη. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

5. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο φούρνο (τον οποίο έχουμε ήδη ζεστάνει στους 50 βαθμούς και σβήσει) για περίπου 1 ώρα. 

6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες.

7. Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τη μπάλα σε λεπτό φύλλο.

8. Τοποθετούμε σε ταψί το ένα φύλλο, το βασικό, το οποίο πρέπει να προεξέχει από το ταψί.

9. Προσθέτουμε τη γέμιση.

10. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.

11. Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο αραιωμένο με νερό. 

Για τη γέμιση με τα μανιτάρια:

  1. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει αρκετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σταδιακά τα μανιτάρια, προσθέτοντας και το θυμάρι.
  2. Μόλις ψηθεί η πρώτη δόση αδειάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ, και συνεχίζουμε  με τα υπόλοιπα.
  3. Μόλις τελειώσουμε με τα μανιτάρια, στην ίδια κατσαρόλα ή στο τηγάνι που έχουμε επιλέξουμε ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο μπολ με τα μανιτάρια.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, αδειάζουμε και το τυρί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει και στήνουμε την πίτα. 
  5. Ψήνουμε την πίτα στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.