Ψωμιά, Συνταγές

Λαγάνα με ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές και μυρωδικά

Λαγάνα με ντομάτα,κρεμμύδι, ελιές και μυρωδικά

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά :

2 φλ. αλεύρι Τουταγχαμών λευκό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 φλ. αλεύρι σίτου μίγμα ολικής άλεσης

1φλ. επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα

1 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή 

1 κ.γ. μέλι 

1 2/3 φλ. χλιαρό νερό

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο (μπορείτε να παραλείψετε το ελαιόλαδο και να προσθέσετε επιπλέον 1/4 φλιτζάνι νερό για τη συνταγή)

1/2 φλ. σουσάμι (λευκό ή μαύρο ή συνδυασμός των δύο)

Για την επιφάνεια :

ντομάτα ή ντοματίνια κομμένα σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες 

ελιές κατά βούληση, χωρίς κουκούτσι 

φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο)

 

Εκτέλεση: 

  1. Βάλτε μαζί τη μαγιά, το μέλι και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώματος. Αφήστε για 10 λεπτά μέχρι η μαγιά να ενεργοποιηθεί. Όταν είναι έτοιμη θα σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια.  Αν δεν υπάρχουν φυσαλίδες μετά από 10 λεπτά, μάλλον η μαγιά σας είναι πολύ παλιά και μην την χρησιμοποιείτε.
  2. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι μέσα στο μπολ με τη μαγιά και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε σιγά σιγά το νερό μέχρι να πάρετε μια κολλώδη ζύμη. Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και τότε κάντε την μια μπάλα.
  3. Τοποθετήστε τη μπάλα της ζύμης σε ένα μεγάλο και καθαρό μπολ το οποίο έχετε αλείψει με ελαιόλαδο ή με αλεύρι. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ένα ζεστό σημείο στην κουζίνα σας μέχρι ο όγκος της ζύμης να διπλασιαστεί. Αυτό θα σας πάρει περίπου μιάμιση ώρα.
  4. Στο ίδιο μπολ, ζυμώνετε τη φουσκωμένη ζύμη μερικές φορές για να ξεφουσκώσει και στη συνέχεια βάλτε την πάνω στο ταψί(καλό είναι να έχετε μια λαμαρίνα).
  5. Απαλά τεντώστε και κάντε τη ζύμη σας ένα ορθογώνιο. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιέσετε και να κάνετε μικρές λακουβίτσες.
  6. Αφήστε την όπως είναι άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσει.
  7. Στη συνέχεια προσθέστε τα λαχανικά στην επιφάνεια της φουσκωμένης ζύμης, αλείψτε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή όσο χρειαστεί για  να πάρει ωραίο χρώμα. Ανάλογα με τον κάθε φούρνο τα λεπτά διαφέρουν!