Μελιτζάνες “ιμάμ” με πλιγούρι ζέας ολικής
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
10 μέτριες μελιτζάνες
200 γρ. πλιγούρι ζέας ολικής
6 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 συσκευασία πλήρη ντοματοπολτό
1½ φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε μπροστά 1 μικρή φέτα από την πάνω πλευρά (όχι από την πλευρά του κοτσανιού) και με ένα καλό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ). Χαράζουμε τις μελιτζάνες από την πάνω πλευρά χιαστή, τις βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά ώστε να μαλακώσουν και ν’ ανοίξουν (αυτή η διαδικασία είναι προαιρετική).
2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για αρκετή ώρα με το αλάτι και την ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν, έπειτα προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το πλιγούρι και αφήνουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
3. Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και τις τοποθετούμε δίπλα-δίπλα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και αλάτι πάνω τους και αφού έχουμε χαμηλώσει τον φούρνο στους 180°C τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν(περίπου 20 λεπτά).
4. Στη συνέχεια μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο με ένα κουτάλι τις σούπας γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους, αφού πρώτα την πατήσουμε ελαφρά να κάνει μια λακκούβα προς τα μέσα. Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους.
5. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι ή σε μία γάστρα, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά κοντά, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο γύρω γύρω να κλείσει. Τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
6. Μόλις είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.