Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι Τουταγχαμών ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.γ. μπέικινπάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
Για το σιρόπι :
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Για το πασπάλισμα :
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και το γαρίφαλο.
2. Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα υγρά συστατικά από το πρώτο μπολ ανακατεύοντας απαλά. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και λαδερό.
3. Πλάθουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε (καλό θα είναι να είναι όλα ομοιόμορφα) και με ένα πιρούνι ή μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά τους.
4. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέσα σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
5. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
7. Τοποθετούμε τα κρύα μελομακάρονα σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο του ταψιού και τα σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα πασπαλίζουμε με το καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.