Παραδοσιακοί κουραμπιέδες
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά :
250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
900 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
200 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
1 κ.γ. βανίλια
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη άχνη για το μίγμα
400 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ίσως και παραπάνω, αναλόγως τις προτιμήσεις σας.
1/3 φλιτζανιού ρούμι ή κονιάκ
¼ φλιτζανιού ροδόνερο ή ανθόνερο
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε το βούτυρο, το οποίο και έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο και αφράτο, περίπου 10-15 λεπτά. Όσο πιο καλά είναι χτυπημένο το μίγμα, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το ροδόνερο και το κονιάκ, χτυπώντας συνεχώς αλλά σε μικρότερη ταχύτητα. Τέλος, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα (αλεύρι προσθέτουμε μέχρι να το αντέχει το μίξερ, μπορεί να μη χρειαστεί όλο). Στο τέλος συνεχίζουμε για λίγο να πλάθουμε με τα χέρια μας. Το μείγμα πρέπει να βγει μαλακό και βουτυράτο.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο επιθυμητό μέγεθος και τους βάζουμε σε ρηχό ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά μέχρι οι κουραμπιέδες να αρχίσουν να ροδίζουν και να σκάνε στην επιφάνεια. Δεν τους αφήνουμε να ψηθούν περισσότερο για να μην γίνουν σκληροί.
- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά. Τους πασπαλίζουμε καλά από όλες τις μεριές με τη ζάχαρη άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.