Συνταγές

Βασιλόπιτα με πορτοκάλι, μπαχαρικά & μαστίχα Χίου

βασιλόπιτα

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

(για ένα μέτριο ταψί 25-30 εκ.) 

4 φλιτζάνια αλεύρι Τουταγχαμώνολικής άλεσης ή αλεύρι σίτου μαλακό ολικής άλεσης 

250 γρ. βούτυρο πρόβειο ή αγελάδος

6 αυγά βιολογικά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια 

1 κ.σ. κοφτό μπέικιν πάουντερ 

1 φλιτζάνι φυσικό χυμό από πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια 

2-3 κάψουλες βανίλια 

1 κ.γ.  κανέλα 

1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλο 

1 κ.γ. μαχλέπι 

1 κ.γ. σκόνη μαστίχα 

1 ½  φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη 

1/5 φλιτζανιού κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι 

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, για περίπου 15 λεπτά.

2. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, το μπέικιν, τις βανίλιες, τα μπαχαρικά και την μαστίχα. Στη συνέχεια προσθέτουμε  τον χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα. 

3. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που περιέχει το αλεύρι και τους κρόκους χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και κάνοντας απαλές κινήσεις σαν να διπλώνουμε το μείγμα από κάτω προς τα πάνω.

4. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα μπήγοντας ένα μαχαιράκι το εσωτερικό της. Αν το μαχαιράκι βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμη.

5.  Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα σε μια πιατέλα, την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Back to list