Συνταγές

Μπουρέκια Σάμου

Μπουρέκια Σάμου

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι σίτου μαλακό 

240 γρ. γάλα αμυγδάλου (χλιαρό)

240 γρ. ελαιόλαδο

1 αυγό (χτυπημένο)+1 αυγό (για επάλειψη)

16 γρ. αλάτι

16 γρ. ξερή μαγιά

κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα 

Για τη γέμιση:

1 κιλό κολοκύθα βρασμένη ή ψημένη και λιωμένη 

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

ελαιόλαδο 

1 γρ. κανέλα

αλάτι

πιπέρι

1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι 

Εκτέλεση:

  1. Σε  ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Κάνουμε στη μέση μία λακούβα (πηγάδι).
  2. Ρίχνουμε στη λακούβα το γάλα, το ελαιόλαδο, το χτυπημένο αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να  πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  3. Καθαρίζουμε την γλυκιά κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν ή εναλλακτικά τα ψήνουμε στο φούρνο. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα βάζουμε  σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τα λιώνουμε ελαφρώς.
  4. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τζιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε με την κολοκύθα, τα φέρνουμε μερικές στροφές, αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. Μόλις το μίγμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε την κανέλα,  το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη.
  7. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μία μακρόστενη λωρίδα μήκους περίπου 25 εκ.
  8. Απλώνουμε περίπου 2,5 κ.σ. γέμιση, τυλίγουμε σε έναν κύλινδρο και στη συνέχεια σε σχήμα σαλιγκαριού.
  9. Τοποθετούμε τα μπουρέκια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Back to list