Σούπα λαχανικών με γλυκό τραχανά Τουταγχαμών

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
150 γρ. γλυκό τραχανά Τουταγχαμών
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσσο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια 1 εκ.
1-2σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 καρότα, μεσαία, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
1 λάχανο, μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
1 λίτρο νερό ή βιολογικό ζωμό λαχανικών
3-4 φέτες τζίντζερ σε πολύ λεπτές φετούλες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
έξτρα ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα για σούπα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις πατάτες, το σκόρδο, τα καρότα και μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαραίνονται ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το λάχανο και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τζίντζερ, το κάτω μέρος του μαϊντανού (τα κοτσάνια δηλαδή) και βράζουμε. Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τώρα τον τραχανά, ανακατεύουμε ελαφρώς και βράζουμε για ένα, το πολύ δύο λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε και άλλο πιπέρι εάν θέλουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα τουλάχιστον 5 λεπτά σκεπασμένη.
- Σερβίρουμε με λεμόνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προαιρετικά.