Συνταγές

Σούπα λαχανικών με γλυκό τραχανά Τουταγχαμών

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

150 γρ. γλυκό τραχανά Τουταγχαμών

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσσο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο 

1 μεγάλη πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια 1 εκ.

1-2σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 καρότα, μεσαία, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 0,5 εκ.

1 λάχανο, μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.

1 λίτρο νερό ή βιολογικό ζωμό λαχανικών 

3-4 φέτες τζίντζερ σε πολύ λεπτές φετούλες 

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα 

αλάτι

πιπέρι

έξτρα ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα για σούπα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις πατάτες, το σκόρδο, τα καρότα και μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαραίνονται ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τζίντζερ, το κάτω μέρος του μαϊντανού (τα κοτσάνια δηλαδή) και βράζουμε. Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Ρίχνουμε τώρα τον τραχανά, ανακατεύουμε ελαφρώς και βράζουμε για ένα, το πολύ δύο λεπτά. 
  4. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε και άλλο πιπέρι εάν θέλουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα τουλάχιστον 5 λεπτά σκεπασμένη. 
  5. Σερβίρουμε με λεμόνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προαιρετικά.
Back to list