ΛΑΖΑΝΑΚΙ (400g)
Ζυμαρικά ζέας ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας από την διατηρητέα αβελτίωτη τοπική ποικιλία του αγροκτήματος «Triticum dicoccum Dilofos», εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού: 5-7min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα ζυμαρικά ζέας ολικής του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ (που διατηρούνται και μετά το ψήσιμο!) που έχει καταγραφεί διεθνώς σε σιτηρά την τελευταία 20ετία!
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό (επίπεδο δόσης «φαρμακευτικού προϊόντος»), οι παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου αποδείχτηκε ότι περιείχαν έως και τριπλάσια ποσότητα φαινολών σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Ανάλυση του Πανεπιστημίου Πατρών
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Πανεπιστημίου Πατρών, η τιμή των αντιοξειδωτικών-πολυφαινολών για το αλεύρι ζέας ολικής του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είναι 1368 mg/Κg!
Η τιμή των 1368 mg/Kg για το αλεύρι ζέας ολικής του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν υπάρχει αντίστοιχή του σε άλευρα και προϊόντα δημητριακών στο εμπόριο.
Η ανάλυση του Πανεπιστημίου Πατρών έρχεται να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας της Φαρμακευτικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που έγινε το 2020, η οποία μελέτησε τις αβελτίωτες ποικιλίες του αγροκτήματος και κατέδειξε την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φαινόλες.
Δείτε εδώ την ανάλυση
Έρευνα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Έρευνα που έγινε το 2023 ανέδειξε την υψηλή διατροφική αξία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται και διασώζονται στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άλευρα που προέρχονταν από τις τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είχαν υψηλότερη σύσταση σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο), φαινολικές ουσίες και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα εμπορικά συμβατικά δείγματα αλεύρων δίκοκκου σιταριού που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης.
Συγκεκριμένα, το αλεύρι ζέας ολικής άλεσης του αγροκτήματος Αντωνόπουλου (από το οποίο παρασκευάζονται τα ζυμαρικά ζέας του αγροκτήματος) είχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά μεταξύ των δειγμάτων, έναντι των συμβατικών εμπορικών αλεύρων δίκοκκου σιταριού στα οποία βρέθηκε πολύ μικρότερη έως και ελάχιστη ποσότητα.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα πατήστε εδώ
Διατροφικά οφέλη
-Πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου κα ψευδαργύρου.
-Πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου,στην πρόληψη και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη και στη μείωση της χοληστερόλης.
-Πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.
-Πλούσια πηγή λυσίνης.
ΛΑΖΑΝΑΚΙ (400g)
Ζυμαρικά ζέας λευκά βιολογικής γεωργίας από την διατηρητέα αβελτίωτη τοπική ποικιλία του αγροκτήματος «Triticum dicoccum Dilofos», εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα.
Συστατικά: Σιμιγδάλι σίτου βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού: 6-8min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα ζυμαρικά ζέας του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ (που διατηρούνται και μετά το ψήσιμο!) που έχει καταγραφεί διεθνώς σε σιτηρά την τελευταία 20ετία!
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό (επίπεδο δόσης «φαρμακευτικού προϊόντος»), οι παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου αποδείχτηκε ότι περιείχαν έως και τριπλάσια ποσότητα φαινολών σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Διατροφικά οφέλη
-Πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου, σιδήρου κα ψευδαργύρου.
-Πλούσια πηγή πρωτεΐνης
-Πηγή βιταμινών
-Πλούσια πηγή λυσίνης.
Για περισσότερες συνταγές σχετικά με το λαζάνι ζέας πατήστε εδώ
ΛΑΖΑΝΙ (400g)
Ζυμαρικά από σιμιγδάλι σκληρού σίτου γηγενούς τοπικής ποικιλίας βιολογικής γεωργίας.
Η συγκεκριμένη ποικιλία σιταριού έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας και είναι η καλύτερη ποικιλία σιμιγδαλούχου σκληρού σιταριού σε παγκόσμια κλίμακα με κορυφαία ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά.
Από αυτό το σιτάρι παράγουμε το τέλειο κίτρινο χωριάτικο σιμιγδαλούχο αλεύρι από το οποίο κάνουμε τα ζυμαρικά Τουταγχαμών!
Συστατικά: Σιμιγδάλι σκληρού σίτου βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού: 7-9 min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Διατροφικά οφέλη
- Υψηλή πηγή πρωτεΐνης
- Πλούσια πηγή μετάλλων
- Πλούσια πηγή βιταμινών
Δείτε συνταγές με τα ζυμαρικά του αγροκτήματος εδώ
ΛΑΖΑΝΙ (400g)
Ζυμαρικά ζέας ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας από την διατηρητέα αβελτίωτη τοπική ποικιλία του αγροκτήματος «Triticum dicoccum Dilofos», εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα.
Συστατικά: Αλεύρι σίτου ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού: 5-7min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα ζυμαρικά ζέας ολικής του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ (που διατηρούνται και μετά το ψήσιμο!) που έχει καταγραφεί διεθνώς σε σιτηρά την τελευταία 20ετία!
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό (επίπεδο δόσης φαρμακευτικού προϊόντος), οι παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου αποδείχτηκε ότι περιείχαν έως και τριπλάσια ποσότητα φαινολών σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Έρευνα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Έρευνα που έγινε το 2023 ανέδειξε την υψηλή διατροφική αξία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται και διασώζονται στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άλευρα που προέρχονταν από τις τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είχαν υψηλότερη σύσταση σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο), φαινολικές ουσίες και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα εμπορικά συμβατικά δείγματα αλεύρων δίκοκκου σιταριού που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης.
Συγκεκριμένα, το αλεύρι ζέας ολικής άλεσης του αγροκτήματος Αντωνόπουλου (από το οποίο παρασκευάζονται τα ζυμαρικά ζέας του αγροκτήματος) είχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά μεταξύ των δειγμάτων, έναντι των συμβατικών εμπορικών αλεύρων δίκοκκου σιταριού στα οποία βρέθηκε πολύ μικρότερη έως και ελάχιστη ποσότητα.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα πατήστε εδώ
Διατροφικά οφέλη
-Πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου κα ψευδαργύρου.
-Πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου,στην πρόληψη και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη και στη μείωση της χοληστερόλης.
-Πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.
-Πλούσια πηγή λυσίνης.
Για περισσότερες συνταγές σχετικά με το λαζάνι ζέας ολικής πατήστε εδώ και εδώ
ΛΑΖΑΝΙ (400g)
Ζυμαρικά ζέας λευκά βιολογικής γεωργίας από την διατηρητέα αβελτίωτη τοπική ποικιλία του αγροκτήματος «Triticum dicoccum Dilofos», εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα.
Συστατικά: Σιμιγδάλι σίτου βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού: 6-8min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα ζυμαρικά ζέας του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ (που διατηρούνται και μετά το ψήσιμο!) που έχει καταγραφεί διεθνώς σε σιτηρά την τελευταία 20ετία!
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό (επίπεδο δόσης «φαρμακευτικού προϊόντος»), οι παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου αποδείχτηκε ότι περιείχαν έως και τριπλάσια ποσότητα φαινολών σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Διατροφικά οφέλη
-Πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου, σιδήρου κα ψευδαργύρου.
-Πλούσια πηγή πρωτεΐνης
-Πηγή βιταμινών
-Πλούσια πηγή λυσίνης.
ΛΑΖΑΝΙ ΜΟΝΟΚΟΚΚΟΥ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ (400g)
Ζυμαρικά μονόκοκκου ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας από την αβελτίωτη τοπική ποικιλία Καπλουτζάς (η μοναδική διασωθέντα ελληνική ποικιλία μονόκοκκου στην Ελλάδα).
Συστατικά:αλεύρι ολικής άλεσης σίτου μονόκοκκου (Triticum monococcum) βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού:8-10 min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Βλέπε πάνω στη συσκευασία.
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Το αλεύρι μονόκοκκου ολικής του Αγροκτήματος Αντωνόπουλουσύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)έχει αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ (που διατηρούνται και μετά το ψήσιμο!) που έχει καταγραφεί διεθνώς σε σιτηρά την τελευταία 20ετία!
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό, οι παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου αποδείχτηκε ότι περιείχαν έως και τριπλάσια ποσότητα φαινολών σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Η έρευνα ανέδειξε ότι ο σπόρος και το αλεύρι μονόκοκκου ολικής άλεσης από την γηγενή τοπική ποικιλία του αγροκτήματος περιείχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκυλορεσορκινόλες (μία κατηγορία πολυφαινολών) (455-1148 mg/kg), δηλαδή σε επίπεδα δόσης «φαρμακευτικού προϊόντος», ενώ οι ουσίες αυτές απουσίαζαν τελείως από το λευκό αλεύρι και το συμβατικό ψωμί από λευκό αλεύρι.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Έρευνα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Έρευναπου έγινε το 2023 ανέδειξε την υψηλή διατροφική αξία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται και διασώζονται στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άλευρα που προέρχονταν από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων (δηλαδή αυτών του αγροκτήματος Αντωνόπουλου) είχαν υψηλότερη σύσταση σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο), φαινολικές ουσίες και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα εμπορικά συμβατικά δείγματα αλεύρων δίκοκκου σιταριού που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης.
Συγκεκριμένα, το αλεύρι μονόκοκκου ολικής άλεσης του αγροκτήματος Αντωνόπουλου (από το οποίο παρασκευάζονται τα ζυμαρικά μονόκοκκου), εκτός από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (16,62%), παρουσίασε και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά οξέα (19,14 μg/g αλεύρου) συγκριτικά με τοραφιναρισμένο αλεύρι δίκοκκου σιταριού του εμπορίου πουείχε την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά οξέα (5,92 μg/g αλεύρου).
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Διατροφικά οφέλη
-Πλούσια πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου, ασβεστίου και καλίου.
-Πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου,στην πρόληψη και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη και στη μείωση της χοληστερόλης.
-Πλούσια πηγή πρωτεΐνης
-Πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β
-Πλούσια πηγή λυσίνης
Δείτε εδώ συνταγές με τα ζυμαρικά του αγροκτήματος
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ (250g)
Ο λιναρόσπορος είναι ο σπόρος του φυτού Λινάρι (Linumusitassimum) και ανήκει στην οικογένεια των Lineaceae. Είναι ένα ετήσιο φυτό με μπλε άνθος το οποίο παράγει μικρούς καφέ σπόρους.
Διατροφικά οφέλη λιναρόσπορου:
-Η πλουσιότερη φυτική πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα
-Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης
-Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.
-Αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση
-Σύμφωνα με πολλές μελέτες η κατανάλωσή του μέσα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθάει στην πρόληψη και στον έλεγχο του διαβήτη, της υπέρτασης, της αθηροσκλήρωσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη μείωση της χοληστερόλης.
-Βοηθάει στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και προωθεί την πνευματική υγεία. Πολύ ευεργετική η κατανάλωση του κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Για να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες του λιναρόσπορου 1-2 κουταλιές της σoύπας ημερησίως αρκούν.
Πως μπορώ να τον καταναλώσω;
Αυτό το superfood μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο σου πολύ εύκολα και με πάρα πολλούς τρόπους!
- πρόσθεσε τον στις σαλάτες, μέσα στο γιαούρτι σου ή και στις νιφάδες με γάλα στο πρωινό σου
- πασπάλισέ τον πάνω από τις φρυγανιές ή φέτες ψωμιού μαζί με μέλι και ταχίνι, φυστικοβούτυρο κτλ.
- πρόσθεσε τον μέσα στα smoothies σου
- πρόσθεσέ τον μέσα σε ζύμες (π.χ. στο ψωμί, κριτσίνια, κουλουράκια, μπισκότα, κέικ,πίτσα)
- μαγείρεψέ τον μαζί με τα όσπρια σου και το ρύζι (1-2 κουταλιές αρκούν)
- ρόφημα κρυολογήματος: βράσε 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου με 3 κούπες νερό μέσα σε ένα ψιλό κατσαρολάκι για 10min. Στράγγισέ το και πιες το ζουμί σαν ρόφημα μαζί με μέλι και κανέλα!
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ (250g)
Ο λιναρόσπορος είναι ο σπόρος του φυτού Λινάρι (Linumusitassimum) και ανήκει στην οικογένεια των Lineaceae. Είναι ένα ετήσιο φυτό με μπλε άνθος το οποίο παράγει μικρούς καφέ σπόρους.
Διατροφικά οφέλη λιναρόσπορου:
-Η πλουσιότερη φυτική πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα
-Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης
-Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.
-Αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση
-Σύμφωνα με πολλές μελέτες η κατανάλωσή του μέσα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθάει στην πρόληψη και στον έλεγχο του διαβήτη, της υπέρτασης, της αθηροσκλήρωσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη μείωση της χοληστερόλης.
-Βοηθάει στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και προωθεί την πνευματική υγεία. Πολύ ευεργετική η κατανάλωση του κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Για να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες του λιναρόσπορου 1-2 κουταλιές της σoύπας ημερησίως αρκούν.
Πως μπορώ να τον καταναλώσω;
Αυτό το superfood μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο σου πολύ εύκολα και με πάρα πολλούς τρόπους!
- πρόσθεσε τον στις σαλάτες, μέσα στο γιαούρτι σου ή και στις νιφάδες με γάλα στο πρωινό σου
- πασπάλισέ τον πάνω από τις φρυγανιές ή φέτες ψωμιού μαζί με μέλι και ταχίνι, φυστικοβούτυρο κτλ.
- πρόσθεσε τον μέσα στα smoothies σου
- πρόσθεσέ τον μέσα σε ζύμες (π.χ. στο ψωμί, κριτσίνια, κουλουράκια, μπισκότα, κέικ,πίτσα)
- μαγείρεψέ τον μαζί με τα όσπρια σου και το ρύζι (1-2 κουταλιές αρκούν)
- ρόφημα κρυολογήματος: βράσε 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου με 3 κούπες νερό μέσα σε ένα ψιλό κατσαρολάκι για 10min. Στράγγισέ το και πιες το ζουμί σαν ρόφημα μαζί με μέλι και κανέλα!
ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ (400g)
Ζυμαρικά από σιμιγδάλι σκληρού σίτου γηγενούς τοπικής ποικιλίας βιολογικής γεωργίας.
Η συγκεκριμένη ποικιλία σιταριού έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας και είναι η καλύτερη ποικιλία σιμιγδαλούχου σκληρού σιταριού σε παγκόσμια κλίμακα με κορυφαία ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά.
Από αυτό το σιτάρι παράγουμε το τέλειο κίτρινο χωριάτικο σιμιγδαλούχο αλεύρι από το οποίο κάνουμε τα ζυμαρικά Τουταγχαμών!
Συστατικά: Σιμιγδάλι σκληρού σίτου βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Διάρκεια βρασμού: 7-9 min
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Διατροφικά οφέλη
- Υψηλή πηγή πρωτεΐνης
- Πλούσια πηγή μετάλλων
- Πλούσια πηγή βιταμινών
Δείτε συνταγές με τα ζυμαρικά του αγροκτήματος εδώ
ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ (400g)
Ζυμαρικά σικάλεως ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας από την διατηρητέα αβελτίωτη τοπική ποικιλία του αγροκτήματος «PHTHIA» («ΦΘΙΑ»), εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα.
Συστατικά: 100% Αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης βιολογικής γεωργίας (δεν περιέχει αλάτι)
Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους
Διάρκεια βρασμού: 7-8 min
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Βλέπε πάνω στη συσκευασία
Συνθήκες διατήρησης: Σε δροσερό και ξηρό μέρος
Έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Το αλεύρι σίκαλης ολικής του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου (από το οποίο παρασκευάζονται τα ζυμαρικά σικάλεως) σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει αποδεδειγμένα εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ (που διατηρούνται και μετά το ψήσιμο!).
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό, οι παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου αποδείχτηκε ότι περιείχαν έως και τριπλάσια ποσότητα φαινολών σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Διατροφικά οφέλη
-Πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου κα ψευδαργύρου.
-Πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου,στην πρόληψη και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη και στη μείωση της χοληστερόλης.
-Πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β
-Πλούσια πηγή λυσίνης
Δείτε εδώ συνταγές με τα ζυμαρικά του αγροκτήματος