Συνταγές

Σπανακοτυρόπιτα με αλεύρι ζέας ολικής άλεσης

Σπανακοτυρόπιτα με αλεύρι ζέας ολικής άλεσης

Συνταγή από τον σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης

200 ml νερό χλιαρό 

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού  μηλόξυδο  

1/2 κ.σούπας αλάτι θαλασσινό 

Αλάτι

Για τη γέμιση:

600 γρ. σπανάκι φρέσκο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

1 κ . γλυκού Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 

½ φλιτζάνι του τσαγιού νιφάδες πτισάνης 

½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

150 γρ. κατσικίσια φέτα 

Εκτέλεση:

Για το φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο  και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Για τη γέμιση: Πλένουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και κόβουμε το σπανάκι σε λωρίδες (όπως το μαρούλι) και τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε και τα αρωματικά μας (άνηθο και μαϊντανό) .Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις νιφάδες πτισάνης και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά όλο το μίγμα της γέμισης.

Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλα με τη βοήθεια ενός πλάστη, αλευρώνοντας συνεχώς την επιφάνεια του πάγκου και του φύλλου που ανοίγουμε.

Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός ταψιού και απλώνουμε τα δυο πρώτα φύλλα. Ρίχνουμε την γέμιση, σπάμε την κατσικίσια φέτα και απλώνουμε τα άλλα δυο φύλλα από πάνω.

Χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 -180ᵒC για περίπου 45 λεπτά.

Back to list