Τραχανάς με σύγκλινο, φέτα και παξιμάδι
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
250 gr τραχανάς ξινός ζέας
2 μελιτζάνες φλάσκες
200 gr σύγκλινο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
1 κύβο ζωμός λαχανικών
λευκό κρασί (για το σβήσιμο)
φέτα
παξιμάδι, μπουκιά κρίθινη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 λίτρο περίπου ζεστό νερό
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο και την πιπεριά.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις ρίχνουμε και αυτές στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και μετά προσθέτουμε τον πελτέ και το σύγκλινο. Τα τσιγαρίζουμε και αυτά μαζί για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Στην συνέχεια αφού εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον κύβο και το νερό, σταδιακά έως ότου χυλώσει. Προσοχή πρέπει να ανακατεύουμε πολύ συχνά το φαγητό μας γιατί ο τραχανάς «κολλάει» πολύ εύκολα. Γι’ αυτό μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε στις δικές μας προτιμήσεις.
- Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και σπασμένα παξιμάδια.