Πίτες, Συνταγές

Τυρόπιτα με αλεύρι ζέας

Τυρόπιτα με αλεύρι ζέας

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για τη ζύμη:

650 γρ. αλεύρι ζέας λευκό κοσκινισμένο

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

2 κ.σ. μηλόξυδο 

50 γρ. ελαιόλαδο

250 γρ. νερό, ίσως και παραπάνω μέχρι να γίνει εύπλαστη

Για τη γέμιση:

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

125 γρ. ξινομυζήθρα

125 γρ. φέτα 

2 φλ. γραβιέρα τριμμένη 

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (προαιρετικό)

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 αυγό βιολογικό 

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, βαρύ και σχετικά εύπλαστο ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει  στα χέρια μας. 
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω αέρα και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο.
  2. Πλάθουμε το ζυμάρι σε ένα μακρόστενο καρβελάκι και το χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη. Μετά το φέρνουμε σε σχήμα στρογγυλό και το ανοίγουμε.
  3. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ένα πιάτο ή ένα μεγάλο κουπάτ για να δώσουμε ωραίο στρογγυλό σχήμα. 

Για τη γέμιση: 

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα, το κρεμμύδι,την τριμμένη γραβιέρα, τη φέτα και τον βασιλικό με το πιπέρι. 
  2. Γεμίσουμε με μια κουτάλια της σούπας την ζύμη και την κλείνουμε. 
  3. Βρέχουμε με νεράκι την τυρόπιτα γύρω-γύρω ώστε να κολλήσουν οι άκρες. Διπλώνουμε στα 2 και πατάμε καλά με το δάχτυλο μας.
  4. Τοποθετούμε ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω και αλείφουμε με νερό. Ψήνουμε σε αέρα στους 180 βαθμούς στο κάτω μέρος του φούρνου για 25-30 λεπτά.