Τυρόπιτα με αλεύρι ζέας
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
Για τη ζύμη:
650 γρ. αλεύρι ζέας λευκό κοσκινισμένο
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
2 κ.σ. μηλόξυδο
50 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. νερό, ίσως και παραπάνω μέχρι να γίνει εύπλαστη
Για τη γέμιση:
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
125 γρ. ξινομυζήθρα
125 γρ. φέτα
2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (προαιρετικό)
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 αυγό βιολογικό
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, βαρύ και σχετικά εύπλαστο ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει στα χέρια μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω αέρα και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο.
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε ένα μακρόστενο καρβελάκι και το χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη. Μετά το φέρνουμε σε σχήμα στρογγυλό και το ανοίγουμε.
- Ιδανικά χρησιμοποιούμε ένα πιάτο ή ένα μεγάλο κουπάτ για να δώσουμε ωραίο στρογγυλό σχήμα.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα, το κρεμμύδι,την τριμμένη γραβιέρα, τη φέτα και τον βασιλικό με το πιπέρι.
- Γεμίσουμε με μια κουτάλια της σούπας την ζύμη και την κλείνουμε.
- Βρέχουμε με νεράκι την τυρόπιτα γύρω-γύρω ώστε να κολλήσουν οι άκρες. Διπλώνουμε στα 2 και πατάμε καλά με το δάχτυλο μας.
- Τοποθετούμε ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω και αλείφουμε με νερό. Ψήνουμε σε αέρα στους 180 βαθμούς στο κάτω μέρος του φούρνου για 25-30 λεπτά.