Χόρτα τσιγαριαστά
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 κιλό άγρια χόρτα της προτίμησής σας (τσουκνίδα, βρούβες, λάπατα, σέσκουλα, ζοχιούς, αγριοράδικα, σταμναγκάθι, άγρια μαρούλια, γαλατσίδες)
1 φλ. μυρωδικά (άνηθος, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε χονδρές ροδέλες
1½ φλ. πλήρη ντοματοπολτό
1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα άγρια χόρτα.
- Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε να έρθουν σε βρασμό.
- Ρίχνουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά, τον ντοματοχυμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα 1-2 φορές. Ελέγχουμε το φαγητό μας και εάν δούμε ότι χρειάζεται νερό τότε μόνο προσθέτουμε και πάλι ελάχιστο.
- Μετά από 15 λεπτά ελέγχουμε και εάν είναι έτοιμο περιχύνουμε με ελαιόλαδο αφήνουμε να πάρει μία δύο βράσεις, σβήνουμε και σερβίρουμε μετά από μισή ώρα τουλάχιστον.