Συνταγές

Χυλός από κεχρί

Χυλός από κεχρί με γάλα καρύδας, μέλι και ξηρούς καρπούς.

Χυλός από κεχρί με γάλα καρύδας, μέλι και ξηρούς καρπούς.

Αν είσαι από αυτούς που τους αρέσει το ρυζόγαλο σου έχω μία εναλλακτική! Μακράν πιο υγιεινή και θρεπτική για να σε κρατάει σε ενέργεια όλη μέρα!

Ζεστός χυλός από κεχρί. Αμέ!

Μπορείς να το φας ως πρωινό ή βραδινό. Τα δε παιδάκια θα το λατρέψουν!

Χρόνος εκτέλεσης: περίπου 45 min

Υλικά (για 2 μερίδες):

1 σακουλάκι κεχρί

1 κούπα γάλα αμυγδάλου

1/2 κούπα γάλα καρύδας

1,5 κ.σ. μέλι

2 κ.γ. σιρόπι αγαύης

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/3 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη

1/3 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο (του πηγαίνει πάρα πολύ!)

2 κ.σ. chips καρύδας

 τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φυστίκι Αιγίνης κτλ)

Εκτέλεση:

1. Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το κεχρί μαζί με νερό σε αναλογία 1:2. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κεχρί να μαγειρευτεί μέχρι να πιει όλο το νερό, περίπου 7-10 min. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε μία κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Όταν το κεχρί είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά.

2. Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το μαγειρεμένο κεχρί, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας, το μέλι, το σιρόπι αγαύης, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, την κανέλλα, το κάρδαμο και τα chipsκαρύδας. Ανακατεύω πολύ καλά το μίγμα να διαλυθεί καλά το κεχρί. Μόλις φθάσει σε βρασμό χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να σιγομαγειρευτεί για περίπου 8-10 min μέχρι να διαλυθεί σχεδόν το κεχρί και να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Στο ενδιάμεσο ανακατεύω με μία κουτάλα το μίγμα για να μην κολλήσει.

3. Όταν ο χυλός είναι έτοιμος τον αποσύρω από τη φωτιά. Τον σερβίρω με τριμμένους ξηρούς καρπούς, chips καρύδας και πασπαλίζω με μέλι και κανέλα.

Καλή απόλαυση!

Υ.Γ. Αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις φυτικό γάλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζωικό. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι άλλο γλυκαντικό θέλεις και στις αναλογίες που εσύ προτιμάς αν για παράδειγμα το θέλεις πιο γλυκό, εγώ προτιμώ το μέλι και το σιρόπι αγαύης γιατί είναι υγιεινά. Επίσης μπορείς να κάνεις διάφορες παραλλαγές και να προσαρμόσεις τη συνταγή στις δικές σου γεύσεις (π.χ. αν δε σου αρέσει η καρύδα μπορείς να την αντικαταστήσεις με κακάο και κομμάτια σοκολάτας, μπορείς επίσης να προσθέσεις σταφίδες, χουρμάδες, gojiberries). Πειραματίσου με ότι υλικά έχεις στο σπίτι σου κάθε φορά και απόλαυσε το αποτέλεσμα!

Συγγραφή

Εύη Αντωνοπούλου

Back to list