Μπατζίνα με τραχανά και φέτα
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 κούπα τραχανά ξινό Τουταγχαμών
αλεύρι Τουταγχαμών ολικής άλεσης (όσο χρειαστεί μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό σαν αυτόν ενός κέικ)
1 κούπα γάλα
4 αυγά
1 κ.γ. γλυκού σόδα μαγειρική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο
450-500 γρ. φέτα
αλάτι και πιπέρι (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τον τραχανά σε δύο κούπες νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.
- Προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος και των αυγών τον κρύο τραχανά και συνεχίζουμε με το αλεύρι σταδιακά. Τελειώνουμε με την σπασμένη φέτα και την λιπαρή ουσία που θα επιλέξουμε.
- Συμπληρώνουμε εάν θέλουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ή στον αέρα στους 160 βαθμούς και στα τελευταία 10 λεπτά στους 180 μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει ψηθεί μέσα η πίτα τοποθετούμε στο κέντρο ένα αιχμηρό αντικείμενο και όταν βγει στεγνό είναι ψημένη.