Πτισάνη με χόρτα και λαχανικά στον φούρνο

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 kg χόρτα διάφορα ή εποχής (στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε βλήτα)
1½ φλ. πτισάνη
100 γρ. τοματοπολτός
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους χοντροκομμένα
ελαιόλαδο κατά βούληση
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πρώτα μουσκεύουμε την πτισάνη σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
- Την επόμενη μέρα την στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε καλά με νερό.
- Την βάζουμε σε κατσαρόλα και την σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε καπάκι και την βράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 5 με 6 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα χόρτα.
- Προσθέτουμε τον τοματοπολτό.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Τέλος προσθέτουμε την πτισάνη και τα μυρωδικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μεταφέρουμε το φαγητό σε μία γάστρα (προαιρετικά ) και το βάζουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι η πτισάνη να ρουφήξει τα υγρά του φαγητού.