Μαγειρευτά με πλιγούρι/σπόρους, Συνταγές

Πτισάνη με χόρτα και λαχανικά στον φούρνο

Πτισάνη με χόρτα και λαχανικά στον φούρνο

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

1 kg χόρτα διάφορα ή εποχής (στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε βλήτα) 

1½ φλ. πτισάνη 

100 γρ. τοματοπολτός 

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους χοντροκομμένα

 ελαιόλαδο κατά βούληση 

άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πρώτα μουσκεύουμε την πτισάνη σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Την επόμενη μέρα την στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε καλά με νερό.
  3. Την βάζουμε σε κατσαρόλα και την σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε καπάκι και την βράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 5 με 6 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα χόρτα.
  7. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό.
  8. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. 
  9. Τέλος προσθέτουμε την πτισάνη και τα μυρωδικά.
  10. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μεταφέρουμε το φαγητό σε μία γάστρα (προαιρετικά ) και το βάζουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι η πτισάνη να ρουφήξει τα υγρά του φαγητού.