Θρεπτική σαλάτα με ρεβύθια και κριθαράκι ζέας
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
Για τη σαλάτα:
1 & 1/2 φλιτζάνι κριθαράκι ζέας ολικής, βρασμένο
1 φλ. ρεβύθια μέτρια, βρασμένα και στραγγισμένα
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά (ή 1/2 κόκκινη, 1/2 πράσινη), ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή 2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
1 συσκευασία καπνιστή γαλοπούλα
1/3 φλ. ελιές κομμένες σε φέτες
2 φλ. αγγούρι με λεπτή φλούδα, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
λιαστή ντομάτα κατά βούληση
1/2 φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 φλ. βασιλικό ή δυόσμο για γαρνίρισμα
παξιμάδι ζέας ή κρίθινο παξιμάδι για το σερβίρισμα
φέτα προαιρετικά
Ντρέσινγκ σαλάτας:
1/4 φλ. βαλσάμικο ξύδι
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
πάστα σκόρδου κατά βούληση
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με δροσερό νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας μαζί το βαλσάμικο ξύδι, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα ντιζόν, την πάστα σκόρδου, την αποξηραμένη ρίγανη, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Προσθέτουμετα κρεμμύδια κομμένα και 1/2 φλιτζάνι βινεγκρέτ σε ένα μεγάλο μπολ. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές μαζί με τη ρίγανη, τα ρεβίθια και τις ελιές. Προσθέτουμε τα αγγούρια, τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε μέσα το κριθαράκι και 1/4 φλιτζάνι ακόμα dressing.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γεύση προσθέτοντας περισσότερο dressing, αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι αν χρειάζεται.
- Τελειώνουμε προσθέτοντας την καπνιστή γαλοπούλα. Περιχύνουμε με βασιλικό και δυόσμο. Σερβίρουμε με παξιμάδι ζέας ή κρίθινο παξιμάδι.